Kurssilla Grönlannissa

18.10.2017 klo 21:48


 

Nordspråk –kesäkurssi Grönlannin Sisimiutissa 26.-31.7.2017


 

Nordspråkin vuosittainen kesäkurssi järjestettiin heinäkuussa Grönlannissa. Pohjoismaisen kirjallisuuskurssin teemana oli tällä kertaa Nordiska identiteter - Pohjoismaiset identiteetit. Kurssille osallistui kaikista Pohjoismaista noin 50 opettajaa eri kouluasteilta. Kurssi toteutettiin pohjoismaisilla kielillä, käytännössä siis murtaen tanskaa ja ruotsia eri tavoin. Kurssin aluksi kuulimme luennot Grönlannin kielihistoriasta ja viimeisimmästä koulu-uudistuksesta. Kurssille oli kutsuttu viisi kirjailijaa, joista kukin vuorollaan kertoi taustastaan ja kirjoistaan omalla, persoonallisella tavallaan. Kirjailijat olivat Naja Marie Aidt (Tanska), Mikael Niemi (Ruotsi), Sara Margrethe Oskal (Norja), Sörine Steenholdt (Grönlanti) ja Carina Karlsson (Suomi/Ahvenanmaa).
 

Kansainväliset lennot laskeutuvat Kangerlussuaqiin, joka on arktista erämaata. Siellä on 300 aurinkoista päivää vuodessa, meidänkin saapuessamme lähes hellelukemat. Grönlannissa ei ole teitä kylien välillä, joten matka jatkui potkurikoneella vuonon merenpuoleiseen päähän Sisimiutiin. Perillä oli paljon uusia kirkkaaksi maalattuja taloja, kukkulaista maastoa, paljon veneitä ja iloisia ihmisiä. Pihoilla talvea odottivat lukuisat puiset kelkat, moottorikelkat ja valjakkokoirat. Itikoita oli kuin Lapin kesässä. Ainoa suuri pettymys oli se, että jäälauttoja ei näkynyt. Niitä olisi päässyt ihailemaan vasta 300 km pohjoisempana. Pohjoisessa kun oltiin, sai auringon eri sävyistä nauttia yölläkin.


Maata peittää matala pensaikko ja kukkalajeja oli yllättävän paljon. Kalaa on omasta takaa, mutta vieraille tarjottiin usein lihaa. Grönlannissa elää myskihärkiä, joista lihan lisäksi saadaan pehmeää villaa. Villasta ja hylkeen turkiksista sekä peurojen luusta ja sarvista paikalliset käsityöläiset valmistavat persoonallisia matkamuistoja turisteille. Kylän ruokakauppojen tuotevalikoima oli monipuolinen, eivätkä hinnatkaan suomalaista kauhistaneet. Kesäiselle matkailijalle Grönlanti näytti parhaat puolensa, mutta arki saarella on usein rankkaa. Alkoholismi on arkipäivää, samoin teiniraskaudet ja niiden seurauksena suuri lastenkotipaikkojen tarve. Korkeakoulutusta varten on lähdettävä Tanskaan ja moni nuori jää sinne pysyvästi. Ilmastonmuutos tuo tulevaisuudessa omat haasteensa.

 

Viikon ehdoton huipentuma oli veneretki läheisen vuonon perältä löytyvään pieneen hylättyyn kalastajakylään. Maisemat olivat huikeat ja kotimatkalla pysähdyimme seuraamaan kolmen ryhävalaan temmellystä kirkkaalla merellä. Retken kruunasivat valaiden sieraimista nousevat komeat vesihöyrysuihkut.

 

Kiitos kurssistipendistä Pohjola-Nordenin liitolle ja Svenska Kulturfondenille!

Taru Koskinen